Grillitud beebiforell & grillitud köögiviljad aiast, marineeritud sibul ja tilliõli


Valmistamine
  1. Beebiforell

Eemalda väikese noaga kraapides soomused. Vastu soomuseid, pea poole. Vältimaks soomuste sattumist tööpinnale, aseta kala kilekotti. Hoia vasaku käega kala paigal ja paremaga kraabi kilekoti sees.

Puhasta kala majapidamispaberiga üleliigsetest soomustest.

Lõika kalale sälgud (lõiked pildil) keskele, mitte liiga sügavad, aga piisavad, et saad maitsestada soola, pipraga. Soovi korral kergelt sidrunimahlaga.

Soovitan omalt poolt päikesekuivatatud tomati õliga kergelt kala üle pintseldada. Mitte liigselt, kuna suure õli kogusega hakkab nahk põlema ja ei jää krõbedat efekti lõpptulemusena. Enamik inimesi kasutavad kodus purgist päikesekuivatatud tomateid, kuid õli jääb seisma või visatakse minema. Grillimiseks ja salatite kastmetes on see ideaalne.

Lase kalal 30-45 minutit toa temperatuuril seista ehk tempereeruda.

Kuumuta grill 200 kraadini.

Küpseta 175-180 kraadi 10 minutit ühelt poolt ja 10 minutit teiselt poolt. Keera üks kord. Väldi kala üleliigset liigutamist!

Kui soovid ahju kasutada, siis 175 kraadi ja 20 minutit.

Kui kala valmis, lase kalal 5 minutit toatemperatuuril puhata. See väldib lahti lõikamisel kala mahlade voolamist taldrikule ja kala jääb mahlasem.

  1. Grillitud Köögiviljad (vabal valikul)

Mina kasutasin all olevaid:

Seened lõika keskelt pooleks. Aseta kaussi.

Varajased porgandid pesta, suuremate puhul tee keskelt pooleks või neljaks. Aseta kaussi.

Sparglil eemalda juureotsad, mis on puised ja kibedad. Aseta kaussi.

Kapsas tükeldada 3 cm ruutudeks, väldi juureosa, kuna see küpseb kauem. Aseta kaussi.

Kui kõik köögiviljad kausis, valmista maitseõli.

Aseta blenderisse 100 ml rapsiõli, 1 küüslaugu küün, teelusikas suhkrut, pool teelusikat soola, 3 keerdu musta pipart. Blenderda kuni õli on valge, küüslauk purustatud ja suhkur sulanud. Kurna läbi peenikese sõela.

Tilguta supilusikaga õli kausil olevatele juurikatele, samal ajal segades. Väldi üleõlitamist, kuna maitseõli on tugev. Kergelt-kergelt.

Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Laota köögiviljad ahjuplaadile ja küpseta 10 -15 minutit. Sega iga 5 minuti tagant, niimoodi küpsevad juurikad ühtlasemalt.

  1. Marineeritud sibul

Koori ja poolita sibulad, soovitatavalt mahedam sibul, punane sibul või Sallot

Valmista marinaad

250 ml vesi, 20 ml äädikas 30%, 100g suhkur, rosmariinioks. Aseta potti kõik ja lase keema.

Kui on keema tõusnud, tõsta maha ja pane poolitatud sibulad sisse.

Kui on maha jahtunud, eemalda üksteisest. Neid sibulaid on ka väga hea purki hoiule panna.

  1. Tilliõli

Rapsiõli 300g
Till 150 g

Aseta komponendid blenderisse. Blenderda 5-10 minutit, nii kaua, kui õli hakkab aurama. Kuumenemine toob klorofülli ehk värvi esile. Kurna ja tõsta jahtuma.

Serveerimine pildil

by Chef Alar Aksalu

Bon Appetit!

JAGA RETSEPTI